KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Aktualności

Szczegóły pod linkami:

Link 1

Link 2

Link 3

Oferta MOK w Głownie 2021/2022

Konkurs dla uczniów klas I-III szkół podstawowych Spisowy TetrisChallenge

Załączniki do pobrania

Dni Otwarte Funduszy Europejskich

 

W dniach 17-19 września br. odbędzie się kolejna edycja Dni Otwartych Funduszy Europejskich. Wydarzenie zostanie zorganizowane w formule online.

Z tej okazji Marszałek Województwa Łódzkiego zaprasza uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych do udziału w konkursie pn. Łódzkie w kadrze.

Konkurs polega na nagraniu krótkometrażowego filmu pokazującego w sposób pozytywny i ciekawy Jak Fundusze Europejskie zmieniły Twoją okolicę.

Szczegółowe informacje i regulamin dostępny na stronie internetowej:

https://lodzkienakrecasie.pl/

Na zgłoszenia organizatorzy czekają do 16 września br.

Zachęcamy Państwa także do odwiedzenia strony internetowej Dni Otwartych Funduszy Europejskich:

https://dniotwarte.eu/

SMOKI - zajęcia koszykówki - zapraszamy!

 
Serdecznie zapraszamy uczniów klas IV i V do udziału w projekcie sportowym (bezpłatne zajęcia koszykówki), zorganizowanym przez Polski Związek Koszykówki, finansowany ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki. Program SMOK ma na celu upowszechnianie sportu wśród dzieci i młodzieży oraz rozpropagowanie koszykówki i wprowadzenie w jej tajniki jak największej ilości adeptów.
Zajęcia koszykarskie prowadzi p. mgr Agata Lisiewska z grupą dziewcząt i chłopców.
Chętnych uczniów zapraszamy do zgłaszania się do p. Lisiewskiej lub swoich wychowawców.

SŁOWA MAJĄ MOC- DAJEMY DZIECIOM SKRZYDŁA

Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Głownie zaprasza rodziców, dzieci i nauczycieli do udziału w Dniach Otwartych pt. „Słowa Mają Moc - dajemy dzieciom skrzydła”, podczas których będzie można skorzystać z pomocy psychologicznej, pedagogicznej oraz logopedycznej. W czasie pięciu dni (27.09.2021 r.- 01.10.2021 r.) zostaną zaprezentowane programy realizowane na terenie naszej Poradni, których celem jest pomoc w rozwiązywaniu problemów emocjonalnych i rozwojowych dzieci i młodzieży oraz wsparcie i wzmocnienie rodzin.

 

Zgłoszenia na poniższe formy zajęć przyjmowane będą do 24 września br.

  • Tel. 42 719 07 67

  • E-mail: poradniaglowno@gmail.com

  • W sekretariacie Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Głownie,
    ul. Kościuszki 10

 

Program Dni Otwartych

  1. „Szkoła dla rodziców i wychowawców’’  Rekomendowany program spotkań dla każdego, kto szuka sposobu na nawiązanie głębszych i cieplejszych relacji z dziećmi lub wychowankami.

Adresat programu: rodzice, wychowawcy, nauczyciele.

Cele:

  • Wspieranie rodziców i wychowawców w radzeniu sobie w codziennych kontaktach z dziećmi i młodzieżą.

  • Nauka dialogu i kształtowanie więzi opartych na wzajemnym szacunku.

  • Refleksja nad własną postawą wychowawczą. 

Tematyka:

  • Trening w stawianiu i egzekwowaniu granic.

  • Uczucia. Jak pomóc dziecku, by radziło sobie z trudnymi uczuciami.

  • Zachęcanie do współpracy.

  • Stosowanie konsekwencji w sytuacji przekraczania lub łamania  norm.

  • Rozwiązywanie problemów i konfliktów.

  • Zachęcanie do samodzielności.

  • Pochwała i zachęta.

Termin: 27 września 2021 r. godz. 16.00-18.00

 

  1. Program autorski „W dżungli uczuć i uważności, czyli supermoce lwa Maksa”.

Adresat programu: dzieci w wieku 5-7 oraz ich rodzice (praca w parach rodzic-dziecko).

Cele:

  • Wzmocnienie dobrego samopoczucia dzieci.

  • Rozwój umiejętności komunikacyjnych, społecznych, ułatwiających dobre funkcjonowanie w grupie, nawiązywanie przyjaźni, radzenie sobie z trudnościami.

Tematyka:

  • Ćwiczenie uważności, ćwiczenia oddechowe.

  • Joga dla dzieci.

  • Wizualizacje.

  • Zabawy realizowane wspólnie z rodzicami.

Termin: 29 września 2021 r. godz. 16.00-18.00

 

  1. „Przyjaciele Zippiego”

Rekomendowany program kształtujący i rozwijający kompetencje psychospołeczne i emocjonalne.

Adresat programu: dzieci w wieku 5-9 lat.

Cele:

  • Dzieci uczą się jak rozpoznawać uczucia, nawiązywać i utrzymywać przyjaźnie, rozwiązywać konflikty, radzić sobie w sytuacjach nowych i trudnych.

Tematyka

  • Mali uczestnicy zajęć, słuchając opowiadań o grupie przyjaciół
    i patyczaku Zippim, uczestniczą w zabawach, wykonują zadania wzmacniające umiejętności interpersonalne.

Termin: 29 września 2021 r. godz. 16.00-18.00

 

  1. Pomoc logopedyczna – „Chcę dobrze mówić”

  • Badanie przesiewowe Platformą Badania Zmysłów.

Cel: Wczesne wykrycie zaburzeń wzroku, słuchu i mowy, a w razie potrzeby podjęcie specjalistycznej diagnostyki, działań rehabilitacyjnych i terapeutycznych.

  • Masaż logopedyczny twarzy.

Cel: Wywołanie odpowiedniego napięcia mięśniowego, czucia narządów artykulacyjnych i ich sprawności motorycznej, co ma istotne znaczenie w procesie mowy i przyswajaniu języka.

  • Porady i konsultacje logopedyczne.

Cel: Wyjaśnienie istoty zaburzenia, trudności jakie ma dziecko oraz udzielenie instrukcji do prowadzenia terapii.

Termin:

  • 27 września 2021 r. godz. 8.00-16.00

  • 28 września 2021 r. godz. 8.00-17.00

 

  1. „Program Wzmacniania Rodziny”

Rekomendowany program wspierający rodziny w dobrej komunikacji, wzmacniający więzi rodzinne.

Adresat programu: dzieci w wieku 10-14 lat oraz ich rodzice / opiekunowie.

Cele:

  • Dla rodziców: rozwijanie umiejętności wychowawczych, wzmacnianie pozytywnych uczuć wobec dziecka, kształtowanie umiejętności ustalania zasad domowych i stawiania granic.

  • Dla dzieci: pogłębianie umiejętności radzenia sobie z emocjami; rozwijanie umiejętności interpersonalnych i prospołecznych.

Tematyka:

  • Metody i formy rozwiązywania problemów na przykładach typowych sytuacji rodzinnych, towarzyskich, które mają miejsce w codziennym życiu zarówno na poziomie rodziny, szkoły, jak i środowiska rówieśniczego.

  • Nieoceniony i najważniejszy element programu to wspólna praca rodziców i dzieci w formie gier i zabaw oraz kierowanej dyskusji.

Termin: 30 września 2021 r. godz. 16.00-18.00

 

ZAPRASZAMY

Terminy zebrań z rodzicami

 

Terminy pierwszych zebrań z rodzicami dla klas I – VIII.

07.09.2021r. (wtorek)

  • godz. 16:00 – klasy I (wejście C)

  • godz. 16:30 – klasy II (wejście B)

  • godz. 17:00 – klasy III (wejście B)

 

08.09.2021r. (środa)

  • godz. 16:00 – klasy IV (wejście B)

  • godz: 16:30 – klasy V (wejście B)

  • godz. 17:00 – klasa VI (wejście A)

 

09.09.2021r. (czwartek)

  • godz. 16:00 – klasy VII (wejście A)

  • godz. 17:00 – klasy VIII (wejście A)

 

 

List Ministra Edukacji i Nauki z okazji rozpoczęcia roku szkolnego 2021/2022

List Ministra Edukacji i Nauki z okazji rozpoczęcia roku szkolnego 2020/2021

Przydział wychowawców do klas w roku szkolnym 2021/2022

 

L. p.

Klasa

Sala

Wychowawca

1.

I a

24

M. Skowron

2.

I b

22

M. Majcher

3.

II a

25

E. Biernacka

4.

II b

26

M. Piela

5.

III a

21

Z. Figurska

6.

III b

23

K. Dębska

7.

IV a

16

M. Pawłowska

8.

IV b

14

A. Kubiak

9.

V a

4

I. Pełka

10.

V b

36

W. Staniszewska

11.

V c

5

I. Będor

12.

VI a

11

A. Śliwkiewicz

13.

VII a

15

M. Kłosińska

14.

VII b

1

O. Opalska

15.

VII c

13

J. Balcerski

16.

VII d

3

A. Filipczak

17.

VIII a

2

A. Lisiewska

18.

VIII b

43

R. Włodarczyk

19.

VIII c

12

S. Machnikowska

Szczepienia uczniów przeciw COVID-19

 
List Ministra Zdrowia do dyrektorów szkół, pedagogów, rodziców w sprawie wykonywania szczepienia przeciwko SARS-CoV-2 wśród nieletnich uczniów w wieku od 12 do 15 roku życia.
Szanowni Dyrektorzy Szkół, Nauczyciele, Rodzice, Uczniowie!
Piszę do Państwa by przedstawić pełną informację na temat prowadzonych w Polsce szczepień przeciw COVID-19. Szczególnie kieruję ten list do tych, którzy z różnych względów obawiają się szczepień i odbierają sprzeczne, czasem wykluczające się,
doniesienia medialne, czy też opinie kierowane przez różne środowiska i organizacje.
Bez wątpienia szczepienia są jednym z najbardziej skutecznych i efektywnych działań profilaktycznych, stanowiący najsilniejszy oręż w zapobieganiu oraz zwalczaniu chorób zakaźnych na świecie. Wszystkie szczepionki przeciw COVID-19 dostępne w krajach
Unii Europejskiej, a co za tym idzie również w Polsce przeszły procedurę dopuszczenia do obrotu decyzją Komisji Europejskiej po wcześniejszej naukowej ocenie Europejskiej Agencji Leków. Tym samym, co należy stanowczo podkreślić, stosowanie szczepionek
nie jest żadnym eksperymentem medycznym. Wszystkie szczepionki to produkty lecznicze zarejestrowane z wskazaniami stosowania w celu zapobiegania chorobie COVID-19 wywołanej przez wirusa SARS-CoV-2. Bezpieczeństwo ich stosowania,
skuteczność i jakość zostały pozytywnie ocenione przez Europejską Agencję Leków, w której zasiada również przedstawiciel Polski.
Szczepionki przeciwko COVID-19 są opracowywane zgodnie z tymi samymi wymogami dotyczącymi jakości, bezpieczeństwa i skuteczności, jak inne produkty lecznicze.
Kierując się koniecznością pilnej walki ze światową pandemią i koniecznością ochrony zdrowia oraz życia ludzkiego procedury rejestracyjne szczepionek zostały skrócone, ale wszystkie badania wykonano w oparciu o najwyższe standardy bezpieczeństwa,
podobnie jak to się dzieje w przypadku innych szczepionek. Nie pominięto żadnego wymaganego etapu badań ani kontroli. Wszystkie badania laboratoryjne, zarówno niekliniczne na zwierzętach, jak i kliniczne na ludziach zostały przeprowadzone zgodnie z najbardziej rygorystycznymi zasadami, standardami i kryteriami etycznymi. Wydanie pozwolenia dopuszczającego szczepionkę do obrotu oznacza zatem, że jakość, bezpieczeństwo i skuteczność takiego produktu leczniczego została udowodniona na
podstawie odpowiednich badań klinicznych, przedklinicznych i chemicznofarmaceutycznych.
Wszystkie informacje związane ze stosowaniem szczepionek
przeciw COVID-19, w tym przeciwwskazania oraz działania niepożądane określają Charakterystyki Produktu Leczniczego (CHPL) dla poszczególnych szczepionek, które są dostępne na stronie internetowej Ministerstwa Zdrowia.
Dotychczas dopuszczone do szczepienia przeciw COVID-19, w grupie wiekowej od 12 roku życia zostały dwa produkty:
- Comirnaty firmy Pfizer/BioNTech
- Spikevax firmy Moderna Biotech Spain, S.L.
Dopuszczenie do stosowania pierwszej ze szczepionek, tj. Comirnaty w grupie wiekowej 12-15 lat nastąpiło w oparciu o dane zebrane do 13 marca 2021 r., na próbie 2 260 nastolatków (1 131 w grupie produktu leczniczego Comirnaty i 1 129 w grupie placebo)
Spośród tych uczestników 1 308 nastolatków (660 w grupie produktu leczniczego Comirnaty i 648 w grupie placebo) objęto kontrolą przez co najmniej 2 miesiące po drugiej dawce produktu leczniczego Comirnaty.
Najczęściej występującymi działaniami niepożądanymi u młodzieży w wieku od 12 do 15 lat były: ból w miejscu wstrzyknięcia (>90%), zmęczenie i ból głowy (>70%), ból mięśni i dreszcze (>40%), ból stawów i gorączka (>20%). Jak więc widać były to dość lekkie
działania niepożądane.
Z kolei skuteczność i bezpieczeństwo szczepionki Spikevax w grupie młodzieży potwierdzono w badaniu klinicznym z udziałem 3732 dzieci w wieku od 12 do 17 lat. W badaniu brało udział 2773 uczestników od ukończenia 12. roku życia do ukończenia 16.
roku życia i 959 uczestników od 17. roku życia do ukończenia 18. roku życia. Wyniki badań pozwoliły stwierdzić, że skuteczność produktu Spikevax u dzieci w wieku od 12 do 17 lat jest podobna do skuteczności u dorosłych.
Najczęstsze działania niepożądane u dzieci w wieku od 12 do 17 lat są podobne do tych u osób w wieku 18 lat i starszych. Obejmują one ból i obrzęk w miejscu wstrzyknięcia, zmęczenie, ból głowy, ból mięśni i stawów, powiększenie węzłów chłonnych, dreszcze,
nudności, wymioty i gorączkę. Większość tych działań niepożądanych miała nasilenie od łagodnego do umiarkowanego i zwykle przemijała w ciągu kilku dni od otrzymania szczepionki.
Bezpieczeństwo i skuteczność szczepionek zarówno u dzieci, jak i u dorosłych, są cały czas ściśle monitorowane.
W celu poszukiwania odpowiedzi, informacji lub potwierdzenia posiadanej wiedzy, zapraszam na portal prowadzony przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny: http://szczepienia.pzh.gov.pl/ oraz Europejski Portal
Informacji o Szczepieniach, który powstał z inicjatywy Unii Europejskiej (wersja w języku polskim pod adresem: https://vaccinationinfo.
eu/pl?fbclid=IwAR04VBI7NzIFAHRppffRIVtC1WyX1vr9a-bJ9-
QfVkjyxEol9xUwc9G9J_k).
Z poważaniem
z upoważnienia Ministra Zdrowia
Anna Goławska
Podsekretarz Stanu
/dokument podpisany elektronicznie/

 

 

Ogłoszenie parafialne

Drodzy Uczniowie, Szanowni Rodzice,
informujemy, że msza święta w intencji rozpoczęcia roku szkolnego 2021-2022 będzie odprawiona w kościele św. Barbary w Osinach w dniu 1 września br. o godz. 8.00.
 
Szanowni Państwo, Drodzy Uczniowie,
informujemy, że rozpoczęcie roku szkolnego 2021/2022 odbędzie się w dniu 1 września br. o godz. 11.00.
Uczniowie spotkają się w swoich salach z wychowawcami.
Uczniowie klas I wchodzą do szkoły wejściem "C". Na pierwsze spotkanie uczniów klas I z wychowawcą  z dzieckiem może wejść 1 rodzic/opiekun;
uczniowie klas II, III, IV, V wchodzą wejściem "B", zaś uczniowie klas VI, VII i VIII wchodzą wejściem "A".
Wszystkie wejścia do szkoły są oznakowane.
Dbając o bezpieczeństwo wszystkich uczniów, rodziców i pracowników szkoły, uczniowie pozostałych klas uczestniczą w spotkaniach z wychowawcami samodzielnie.
Przypominamy, że na terenie szkoły nadal obowiązują procedury bezpieczeństwa związane z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19
 

W Szkole Podstawowej nr 2 im. Adama Mickiewicza w Głownie realizowany jest Program Edukacji Ekologicznej dofinansowany z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi. Kwota zadania: 15.660,00 zł.

 

Nasze zabytki inaczej.